Eğri Üzerine


Önüne gelenin çekip çekiştirdiği, eğip bükerek bi çeşit kargaşa haline getirdiği doğru, fazla söze gereksinim duymaz. Bu yüzden doğrular mutlaktır. Yani tersini savunmak mümkün değildir. Israrla savunulan sav ise, sadece fikri cimnastikten sayılır. Ancak eğri diyip geçmemek gerekir. Geçmeye çalışsak bile klişe edimlerin raflara kaldırılması şarttır. Eğriye kısaca; bağımlı değişkenin, bağımsız değişkenlerle çok terimli olarak ifade edilmesidir diyebiliriz. Ancak reel olarak da felsefi olarak da hatta uhrevi olarak da sonuç eğridir ! Bu yüzden şaşkınlık verir ve bu yüzden çok komiktir.

Düz olmayan, bir noktasında yön değiştiren, çarpık; yalnış, yay gibi kavislenmiş, eğmeçli, mukavves; bir olayın yeğinliğindeki azalış ve çoğalışları gösteren çizgi. Eğriyi anlamak için düz olmamayı bi şekilde kavramış olmak gerekir. Yani eğri düzlüğün ürettiği, doğrunun desteklediği ancak mutlak doğrunun yanında yer aldığı için gizlenerek düzleştirilmemesi gereken başlı başına bir kavramdır. Ve unutmamak gerekir ki eğriyi oluşturan şey düzdür, düzlemdir. Yani doğrudur..!

Eline bir eğri büğrü bir tel alıp, onu el il düzleştirmeye çalışırsak bi süre sonra sıkıcı olmaya başlayacaktır. Ancak deneyin, en azından eğlenceli oluyor. Eğrinin düzleştirilmesidir ki asıl sorun da buradadır. Bu yüzden insanı ağaç sanıp, yaş iken eğmiştir kendi kendini insankızı. Bu yüzden eğri oturup doğru konuşmaya kalkışmıştır yalancı ihtiyarlar. Ve insan eliyle mümkün olmayan bu olgu, ancak bir makina yardımıyla gerçekleşmiştir ki bu insan robotlarının çıkış kaynağıdır.

Eğri reel olarak muğlaktır ancak kaynağı düz olduğu için mutlak bir anlam ifade eder. Anlam ise alıcının frekanslarıdır. Nitekim İTÜ maçka yerleşkesinde yapılan bir deneyde, binlerce eğri doğru olarak görünmüştür insankızının gözaleyisselamına...Eğrinin düzleştirilmesi, yoğunlaştırılıp, serleştirilip, yer yer eritilerek ne nihayetinde kalıba dökülmesi çabaları ideolojiyi, bu çabalara göre işletilen fabrikalar da robotları oluşturmuştur. Işığın sayısı, yönü ve yayılışı sonsuz adettir. Ve bu sonsuz adet ışık insankızının bulunduğu yerlere kırılarak gelir. Unutmamak gerekir ki ışık eğridir !

Yorumlar

yorum yazmak istiyorum ama önceliği nihal yapsın...ondan sonra eğrisiyle doğrusuyla sana bir leştiri yapacağım...
nihal olmayan adsız dedi ki…
bu kıyağını unutmuycam blogır peni.

ben diyorum ki, eskilerden biri bu kadar uzatmamış sözü ve kısaca demiş ki:
"eğri cetvelle doğru ölçülmez"
Nihal ve Penny...İkinizi de allah kahretmesin. Rezil ettiniz beni. Haftalar önce ne konuşmuştuk siz ne yazıyorsunuz. insan bari okumuş gibi yapar be. Nihal sana da bi çift söüzm olucak: O sözün aslı yanlış hayat doğru yaşanmaz şeklindedir. Tuu yazıklar olsun. :)