Herkese Mal Olan Küçük Grup


Bu basit ve hemen herkesin dilindeki önerme, elbette değerlidir. Ama "kurunun yanında yaş da yanar" atasözü de bu basit önerme gibi dillerden düşmeyenler arasında değil mi?

Bunları söylemekten çekinmemek lazım. Futbolcuların "önümüzdeki maçlara bakıyoruz" klişesine benzemeyelim. "Canım her hafta böle şeyler oluyor. Türkiyenin her yerinde maalesef böle istemediğimiz davranışlar oluyor vs..." demek, en hafif tabirle oportünizmin hibneleri olduğumuzu gösterir. Olmuyor mu evet oluyor ama her olana "böle oluyo işte, napalım" demek olanların olma katsayısına reçel sürmeye benzer. Üstelik reçeli yiyenler de diyabet hastası..!

Futbolcu kafilesini çiçeklerle karşılayıp, dönüş kafilesine taş atmak, sanırım oportünizmi bilmeyenler için en ideal tanımdır. Yavşaklık ve yalaklık şeklinde kullanılan tabirler ise bu tanım içinde ayrıca öğrenilebilir. Hemen konuyu toplayıp bir üst tanımda birleştireyim: Diyarbakır taraftarı ilkelse, bursa taraftarı da ilkeldir. Daha da genel bir önermeye dökelim: Futbol maçı öncesi, sırası ve sonrasında sahaya taş atmak, futbolcunun kafasına para atmak, dönüşte otobüs taşlamak, ilkelliğin en bariz örneklerini verir. Asıl futbolu futbol gibi seyretmeyenlerdir hibne. Hakemin suçu olsa olsa hata yapmaktır. Peki ya guiza denilen dallamanın sol çaprazda topa vuramayıp kaleci çalıştırdığı şutları? Bunlar hata değil mi? Dolayısıyla futbol kendi içinde hatalar oyunu olup, bunu kabullenip buna göre bir güzergah belirlemesi gereken taraftar, bunu yapmıyorsa ilkeldir. Traj ve zart zurt yüzünden bunları yazmayan gazateci ise yalakadır, yavşaktır, dümbüktür..!

Efendim klasik açmaz şöyledir: "Bursa'da yaşanan olaylar tüm bursalılara mal edilemez." Ulen embesil, ulen dümbük. Bursada 2 milyon insan yaşıyo. Dünkü maça ise topu topu 20.000 insan gelmiş. Yani genel nufusun sadece %1'i. Elbette tüm bursalılara mal edilecek bir istatistik yok. Olamaz da zaten. Ancak senelerdir yaşanan bu ilkelliğin sürmesi, bu keşmekeşin devam etmesi, taraftarların ilkelliği ile embesil gazetecilerin ikiyüzlülüğünün eseridir.

Yorumlar