Anlam ve Kavram

Anlam genellikle kelime, cümle, cümleler ile karşı tarafa gönderilir. Bazen de mimiklerle tavırlarla... Bunların tümü rasyoneldir. Yani bir kurala, bir yasaya dayanarak yazılır ya da gönderilir. Ancak bunların hepsi bir araya geldiklerinde beklenilen, arzu edilen şeye anlam denir. Beklenilen, arzu edilen şey ortaya çıkmıyorsa: 
 1) Bizim rasyonelliğimizde bir bozukluk vardır. 2) Karşı tarafın anlamlandırma düzeneği bozuktur yahut bizimkisi gibi değildir. 

 Kullanıcıların hemen tümünün anlam ve anlamlandırma faaliyetleri birbirlerine ne kadar yaklaşırsa, örtüşürse hareket işte o zaman başlar. Anlamlandırma faaliyetleri ne kadar birbirlerinden uzaklaşırsa o zaman da hakaret yavaşlar ve nihayet durma noktasına kadar gelir. Yıllar önce bazı arkadaşlarım “yav nedir bu rasyo rasyo dediğin şey” diyorlardı. Rasyonel olanı, temel mantık kavramının bizi çıkardığı ilk yerdir diye tanımlayabiliriz. 

Örnek verirsem daha iyi anlaşılacağını düşünüyorum. Diyelim ki elimde üzerinde keçeli kalemle ELMA yazılmış bir portakal var. Siz okuyuculara soruyorum, bu nedir? İlerde rasyonele dataya dönüşecek temel mantık çok basitçe portakal demenizi varsayar. Elimdekine portakal demeyenler çıkabilir elbette. O vakit o demeyenlerle yine ortak temel mantık çerçevesinde tartışabilir ve ortak bir temel mantık ve ortak bir rasyoyenele / rasyoya / yasaya ulaşabiliriz. Şimdi portakal / elma örneğine itiraz edecek bazı sorulara değineyim. 1) Belki de portakal görünümlü elmadır bu, olamaz mı? Olabilir elbette kesersin içine bakarsın, koklarsın, tadarsın, denersin vs.

Lafı fazla uzattım farkındayım. Basitçe bitiriyorum hemen. Bu nedir sorusuna ELMA diyenlerle benim işim olmaz arkadaş. Jet motoru su ile çalışmaz. Yav belki ilerde teknoloji öyle bir evrilecek ki su ile çalışacak. Evet ama ilerde çalışacak, şu an çalışmıyor. Rasyo an’a hitap eder, zamanın içinde kalarak tanım yapmak zorundadır zira. Mesela elimdeki portakal ile 1 yıl oracıkta beklesem muhtemel portakal yok olacaktır. Küflenecek, eriyecek, portakallıktan çıkacak ve toprağa karışacaktır vs. Son olarak bir soru ile bitireyim. Elimizdeki bu portakala Atatürk ve Peygamberimiz ortak bir tavır koysa “Evladım o elinizdeki ELMA dır dese” nasıl davranırdınız?

Yorumlar