Yüksek Lisans Yapmak

 Yüksek lisans yapmaya geçmeden önce kısaca kavramları tanımlamak isterim. İlköğretim ve liseyi geçiyorum. Ardından sınavla üniversite kazandınız diyelim. Eğer okuduğunuz üniversite 2 yıl eğitim veriyorsa bu Meslek Yüksekokullarında verilir ve eğitimin adı ön lisanstır. Okuduğunuz üniversite 4 yıllık ise Fakültelerde verilir ve eğitim adı Lisanstır. Üniversiteden sonra yüksek lisans yapacaksanız, bunlar da ilgili Enstitüler tarafından idare edilirler ve dersler ilgili Fakültelere bağlı Anabilim Dalları tarafından verilir.

Şimdi üniversiteden sonra bir şekilde yüksek lisans yapmaya karar verdiniz diyelim. Yüksek lisans, adı üstünde lisans üstü demek. Yani lisans eğitimi o alanda yeterli bilgi donanımlığını, yüksek lisans o alanda uzmanlığı, doktora ise o alanında kompetanlığı ifade eder ki doktora yapmış birisinin ülkemizde ve dünyada o alanda üniveristelerde eğitim verebilir seviyeyi ifade eder. Şu durumda eğer amacınız bir üniversitede öğretici / hoca olmak, akademik bir kariyer hedeflemek ya da askerliği biraz daha ertelemekse yüksek lisans yapmanız şarttır diyebiliriz. 

Şarttır demişken şartlara geçelim. Yüksek lisans yapmak için önce ALES' e (Akademik Lisansüstü Eğitim Sınavı) girmek ve en az 50 puan almak gerekir. Ardından YDS'den  (Yabancı Dil Sınavı) ya da eşdeğer sınavlardan (TOEFL IBT, CAE, CPE, PTE) yine en az 50 puan almak gerekir. Bu puanlar gözünüzü korkutmasın ortalama bir fakülte mezunu öğrenci bu puanları rahatlıkla alacaktır. Kaç puan olacağı ise Üniversitelere göre değişiklik gösterebilir ancak Türkiye ortalaması kabaca 50'dir diyebiliriz. 

Bu sınavlara girerek gerekli puanları aldınız. Şimdi ön başvuru yapmanız gerekiyor. Ön başvurular genellikle (o yıl özel bir durum olmamışsa) her yılın haziran ayının başında başlar. Seçtiğiniz Enstitülerin internet sayfasından ilan verilir, o ilanları takip ederek ön başvurunuzu online bir şekilde tamamlamanız gerekir. Arkasından size mesaj gelir ve o alanda sizi mülakata ve yazılı sınava alırlar. Zira kontenjan az fakat başvurular çoktur. Hemen akabinde de yüksek lisans kesin kayıt listesi yine internet üzerinden yayınlanır ve ilgi tarihlerde, gerekli belgelerle o enstitüye giderek kesin kaydınızı yaptırırsınız.
İşte bitti. Hayırlı olsun artık yüksek lisans yapıyorsunuz demektir. Yüksek lisans eğitimi de tıpkı lisans eğitimi gibi öğrenim süresi içinde tamamlarsanız ücretsizdir. Ha aklımdayken hemen söyleyeyim, ücretli olan yüksek lisans eğitimi de vardır. Eğitim saat 17:00'den sonra verilir, adı da Tezsiz Yüksek Lisans eğitimidir. 

Burada önemli olan başvuracağınız Üniversiteyi ve Enstitüyü seçmenizdir. Genellikle oturduğunuz şehir ile yüksek yapmak istediğiniz alanı iyi belirlemek basit kriterlerdendir. Bu seçim tamamen size kalıyor. Hukuk, sağlık ve bazı özel bölümler hariç, tüm fakülte / lisans mezunları Türkiye'deki istediği bir Enstitüde istediği bölümü seçebilir. Bu yüzden şurada okudum fakat şurada yüksek yapabilir miyim diye düşünmenize gerek yok. Elinizde bir lisans diploması varsa hemen hemen tüm alanlarda yüksek lisans yapabilirsiniz. 


Yorumlar